Kostickylega.cz se přestěhovali na novou doménu kostickyshop.cz, fungujeme bez omezení.
 obchod@kostickylega.cz  +420 602 312 854
 stavebnice
Dle série
Dle věku
U nás je možné platit pomocí

Lego trhá rekordy. Dokážete je překonat?

Když v roce 1949 opouštěli továrnu v dánském Billundu první plastové LEGO kostičky, nedokázal si zakladatel společnosti Ole Kirk ani představit jaký budou mít úspěch. A o téměř 30 let později již padají první LEGO rekordy. Zajímá vás, kdo postavil největší věž, nejdelšího hada, nebo jak dlouho trvá postavit model londýnského mostu Tower Bridge z LEGO kostiček? Ukážeme vám ty nejzajímavější světové rekordy, ve kterých LEGO hraje hlavní roli.

Největší stavba

Snad největší boj v LEGO světě je o nejvyšší stavbu z této stavebnice. První zaznamenaný rekord pochází z roku 1980. V městečku Milton Keynes ve Velké Británii vznikla věž velká 13,1 metrů. Česká republika se také pokusila o stavbu nejvyšší věže. V roce 2012 Pražané postavili věž s výškou 32,5 metrů a spotřebováno na ni bylo více jak 450 tisíc kostiček. V červnu 2016 byl rekord překonán. V německém Legolandu vznikla stavba vysoká 35,47 m. Na stavbu padlo přes 500 tis. LEGO kostiček.

Nejdelší stavbou z LEGA se může pochlubit italské Torino. V únoru roku 2005 vznikla stavba ve tvaru stonožky dlouhá 1578 metrů. Skládala se z neuvěřitelných 2 901 760 cihliček a zapsala se tak do Guinessovy knihy rekordů jako nejdelší stavba postavená z LEGO kostiček.

V Malajsii, při příležitosti oslavy nového roku, vznikl také nejdelší LEGO had na světě. Ten byl symbolem roku 2013. Had postavený z kostiček LEGA měřil ohromných 318 metrů.

Držitelem světového rekordu za stavbu s největším počtem LEGO kostiček je automobilka Land Rover. Nechala si pro představení svého nového vozu postavit repliku londýnského mostu Tower Bridge. Na stavbu bylo potřeba přesně 5 805 846 kostiček. Překonala tak předchozí rekord o úctyhodných 470 646 LEGO součástek a zapsala se do Guinessovy knihy rekordů. Pokud bychom všechny použité kostičky poskládali za sebe, naměřili bychom pro představu stejnou délku, jako je vzdálenost mezi Paříží a slavným londýnským mostem. Celá stavba trvala 5 měsíců.

Největší výrobce pneumatik

Někdo by toto prvenství sice přiřazoval jiným společnostem, ale opak je pravdou. Společnost LEGO je největším výrobcem pneumatik. Řeč je sice o malých kolech v průměru 1,27 až 10,7 centimetrů, ale na to na tom nic nemění. Ročně jich LEGO vyrobí přes 381 mil.

Přívlastkem „největší“ se mohou pochlubit i další díla postavené z velmi oblíbeného LEGA. Třeba největší LEGO Batmobil skládající se z více než 500 tis. dílků, největší LEGO dinosauří kostra T-Rexe dlouhá 6 metrů nebo největší dioráma představující svět počítačové hry Minecraft.

Také se můžete pochlubit podobnými rekordy? Nebo vás tento článek nadchl tak, že se o nějaký pokusíte? S velkou fantazií postavíte z LEGO stavebnic téměř cokoliv.

Kostičky Lega

email: obchod@kostickylega.cz

Někdo LEGO jenom prodává. My ho milujeme. A díky tomu víme, proč si LEGO kupujete a co od něho očekáváte. Rádi o „legu“ i píšeme, zjišťujeme o něm zajímavosti, podrobnosti. LEGO je prostě vášeň na celý život.